IJsland

Het gebeurt maar al te vaak. Een klein groepje dat het verpest voor de rest. Een paar honderd capuchondragende malloten zorgt ervoor dat ik met goed fatsoen geen capuchon meer over m’n hoofd durf te trekken als ik straks, in plaats van slechts één keer, liefst twee maal naar Humberto moet kijken om te zien wie zich de Nederlandse bekerwinnaar mag noemen. Ik bedoel maar.

Een hele vervelende groep die het op iets grotere schaal voor de rest verpest, zijn de IJslanders. Met z’n driehonderdtwintigduizenden lijken ze er een dagtaak van te maken het leven van alle andere inwoners van Noordwest-Europa zuur te maken. Vroeger was dat wel anders; liepen ze enkel met wat schapen over het land en voor de rest hoorde je nooit wat van ze.     

Het gedoe is begonnen toen ze dachten dat ze met die 320.000 zielen wel even al het geld van de wereld konden gaan beheren. Dat bleek een klein inschattingsfoutje te zijn. Geld beheren was toch net iets anders dan een paar schapen de juiste richting insturen. Met name het deel waarbij je mensen hun geld weer teruggeeft wanneer ze daar om vragen was een beetje langs ze heen gegaan. Kan gebeuren. Ze waren er pas net mee begonnen en moesten nog een hoop leren. Volgende keer beter.

Iets waar ze al eeuwen mee bezig zijn en tot in de perfectie beheersen is het laten ontploffen van vulkanen. Daar hadden ze ons, de mensen die niet op een afgelegen koud eilandje zijn gaan wonen, echter nog nooit mee lastig gevallen. Een gemiste kans om de rest van Europa eens te laten zien dat ze heus nog wel meer kunnen dan een financieel systeem om zeep helpen.

Daarom hebben ze, toen de windrichting gunstig was, maar eens een vulkaan met een onuitspreekbare naam in de hens gezet. Kijken wat-ie doet. Wie weet kon de aswolk wel het hele Europese vliegverkeer lamleggen en de plannen van miljoenen mensen in de war sturen? Dat zou nog eens een manier zijn om IJsland op de kaart te zetten.

Het gaat dus van kwaad tot erger met de IJslanders. Ik ben benieuwd wat ze nog meer voor ons in petto hebben. Nu IJsland zich heeft ontpopt tot een asmogendheid konden ze er de volgende keer nog wel eens een schepje bovenop gaan doen. Het zou me dan ook niks verbazen als ze binnenkort hele bevolkingsgroepen in die vulkaan van ze gaan flikkeren.

6 reacties op “IJsland”