De opkomst

5776GrotekaartvanEuropavanLanden-paginaWaar lag het ditmaal aan? Want dat wil iedereen toch weten? Meer nog dan de uitslag of de gevolgen hiervan draait het bij verkiezingen voor het Europese Parlement om de opkomst. De opkomst; het heilige cijfer waar het bestaansrecht van de Europese Unie vanaf lijkt te hangen. Onuitstaanbaar natuurlijk.

Nadat politici en commentatoren benadrukken dat ‘Europa voor de kiezer blijkbaar een ver van zijn bed show is’ wordt het grote Europese boek straks weer voor vijf jaar gesloten. De kiezer interesseert zich niet voor Europa of ‘is tegen’ Europa, wat Europa doet is niet helder en wat Europa doet kost teveel geld.

Moeite
Bij de meerderheid van de Europese burgers lijkt moeite tegenover emotie te staan. In het geval van de Europese verkiezingen: ‘Heb ik genoeg woede in me om de moeite te nemen om te stemmen’, of beter ‘ben ik hard genoeg geraakt door irrationele uitspraken van politici om boos te worden’. Conclusie: de niet-stemmer is dom en/of lui.

Want Europa is nogal handig zo in het dagelijks leven. Alexander Pechtold van D66 wist op de avond van de Europese verkiezingen in Nederland voor het eerst uit te leggen wat anderen al jaren niet voor het voetlicht weten te brengen: ruim 60 jaar geleden waren we in oorlog, toen gingen we samenwerken, sindsdien is er nooit meer oorlog geweest tussen lidstaten.

Zestig jaar geen oorlog tussen landen als Frankrijk, Duitsland, Italie en Groot-Brittannië. Voor de laatste keer dat dit gebeurde moeten we terug naar…(en nu ga ik dus Wikipedia bezoeken, waarop blijkt dat dit voor zover wij weten nog nooit is gebeurd). Mooi he. Geen oorlog. Dankzij de EU, dankzij economische samenwerking. Ook storten nationale economieën maar eens niet in dankzij de kredietcrisis.

Helder
Nu zou ik kunnen besluiten met de vaststelling dat politici deze boodschap helder moeten uitdragen. Het is echter helemaal niet belangrijk dat veel luie en domme burgers gaan stemmen. Het is belangrijk dat er een aantal capabele mensen naar Brussel, en een keer in de week natuurlijk naar Straatsburg, gaan.

O ja, het opkomstpercentage in geheel Europa was 43 procent, lager dan vorige keer, maar dat interesseert me dus niets. Ik constateer slechts dat er relatief meer domme en luie burgers in Europa wonen dan vijf jaar geleden.

14 reacties op “De opkomst”