Geertwildersdiscussie dit jaar feller dan ooit

Hij woedt nu al meer dan een decennium, maar dit jaar lijkt de Geertwildersdiscussie feller dan ooit. Tegenstanders vinden dat het fenomeen Geert Wilders racistisch is, terwijl voorstanders van de figuur van Geert Wilders stellen dat hij bij ons culturele erfgoed hoort.

Faizal al-Khalouti, één van de felste tegenstanders van Geert Wilders, vindt dat hij overduidelijk racistische trekjes vertoont, die niet meer bij deze tijd passen. ‘Het is een boze, witte man van in de vijftig die er allemaal ongenuanceerde teksten uitflapt over moslims. Geert Wilders is racisme. Wie dat niet ziet, is niet goed bij z’n hoofd.’

Voorstanders van Geert Wilders zien in hem juist een vriend, die naar hen luistert en problemen wil oplossen. ‘Hij zegt wat wij denken en heeft hele grappige oneliners. Hij hoort echt bij Nederland. Wie dat niet ziet, is niet goed bij z’n hoofd en moet oprotten naar z’n eigen land’, aldus Ton Hoek, gepassioneerd voorstander van Geert Wilders.

De politiek mengt zich dit jaar ook nadrukkelijker dan ooit in de Geertwildersdiscussie. De Partij Voor de Vrijheid organiseert volgende week zelfs een pro-Geert Wildersdemonstratie op het Malieveld. ‘We roepen iedere Nederlander op om zich als Geert Wilders te verkleden en ervoor te zorgen dat ze hem niet van ons afpakken’, legt PVV-kamerlid Dion Graus uit.

Andere politici zijn minder uitgesproken, maar laten toch ook van zich horen: ‘Geert Wilders is Geert Wilders. Zo is het nu eenmaal’, aldus premier Rutte. Vicepremier Lodewijk Asscher vindt dat het volk zelf moet bepalen of Geert Wilders verdwijnt of niet. ‘Daar hoeft de politiek zich niet mee te bemoeien. Dat kunnen de mensen prima zelf bij verkiezingen.’

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam overweegt Geert Wilders te verzoeken zich voortaan aan te passen als hij Amsterdam bezoekt. ‘Misschien moet hij niet meer met zo’n potsierlijk waterstofperoxidekapsel in de stad verschijnen. Dat hoeft niet in één keer te veranderen natuurlijk. Gewoon iedere keer iets minder kleurspoeling kan ook.’

Door alle ophef rondom Geert Wilders moet hij nu zelfs bewaakt worden.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.