Sinterklaas en de pepernotenchaos

Vlak voor de tv-uitzending van de intocht van de echte Sinterklaas en zijn Pieten begon, was er tussen de reclames voor Lego en een pop met blauw Rudi Völler-haar, die nog het meest deed denken aan zo’n trolletje van vroeger maar dan zonder geföhnd haar, een reclame te zien voor de film ‘Sinterklaas en de pepernotenchaos’.

In het korte reclamefilmpje werd verteld, en met beelden ondersteund, dat de film ‘een doldwaas pepernotenavontuur’ zou zijn, Gerard Joling er een rol in speelde en ook een debiel Pietje met de naam Pietje Pollepel zijn opwachting zou maken op het witte doek.

Nadat ik had op tv had gekeken naar een Sinterklaasepos zoals het hoort – boot de verkeerde kant op, boot de goeie kant op, staf kwijt, staf niet meer kwijt, staf kwijt, staf niet meer kwijt en veel leuke grapjes voor volwassenen – was ik weer zo verliefd op Sinterklaas en Zwarte Piet dat ik besloot het ‘doldwaze pepernotenavontuur’ van de nepperd nog een kans te geven. Ik bekeek de trailer van de film op YouTube.

Dat bleek, zoals ik natuurlijk eigenlijk wel wist, een behoorlijk slecht idee.

Gerard Joling had voorafgaand aan de opnames zolang onder de zonnebank gelegen dat hij nauwelijks meer van een Zwarte Piet was te onderscheiden. Patty Brard speelde de personal assistent van Bruine Gerard. Joop Braakhekke was zwart geschminkt en speelde voor kookpietje.

Er kwam steeds een hysterisch wijf in roze jurk in beeld.

Een jongetje en een meisje van een jaar of twaalf, die schijnbaar een deel van de pepernotenchaos moesten oplossen, stonden bij een luik in het bos. Het jongetje schreeuwde tegen het meisje: ‘Kijk, een luik!’

Daarbij werden alle andere rollen gespeeld door Wim Rijken – wie kent ‘m niet meer van ‘Wim Rijken, bellen en kijken’ op Call TV? – en musicalengerds met een veel te overdreven gezichtsexpressie.

Kortom, alles wat Sinterklaas zo leuk maakt, veel creativiteit, humor en oprechtheid, was ver te zoeken in dit op Amerikaanse leest geschoeide gedrocht. En dat was alleen nog maar de trailer. Ouders van Nederland, bezoek deze kutfilm niet met uw kroost, maar kijk gewoon naar Dieuwertje Blok – altijd een goed idee.

De trailer:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=IjP1mpTjy-I

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

 

4 reacties op “Sinterklaas en de pepernotenchaos”