Het Nederlands Elftal moet naar de Wadden, zuipen

Nederland speelt de komende week twee oefenwedstrijden. Eentje tegen Colombia en eentje tegen Japan, nota bene in Genk, vroeg op de zaterdagmiddag. Waarschijnlijk spelen Arjen Robben en Robin van Persie mee. Die kunnen immers nog wel wat oefening gebruiken, en ze spelen met hun club maar zo’n vijftig wedstrijden per seizoen.

De oplettende lezer heeft het door: van mij hoeft het niet zo, die oefenwedstrijdjes. En volgens mij denkt iedereen, behalve de bondscoach en de penningmeester van de KNVB, er zo over.

De penningmeester, omdat oefenwedstrijden gelijkstaan aan een getal met een paar nulletjes erachter op de bankrekening van de bond. De oefentrip naar Indonesië en China – u weet wel, de trip die de FIFA ertoe bewoog Oranje na wat duister rekenwerk te passeren als groepshoofd – was financieel een doorslaand succes: er stonden heel wat kindertjes in de rij om de mannen in de oranje shirtjes die ze zelf nog in elkaar hadden gezet eens van dichtbij te bewonderen.

De bondscoach vindt het blijkbaar ook belangrijk. De wedstrijden staan immers op de kalender en Louis van Gaal doet nooit iets als het niet binnen De Filosofie van Louis van Gaal past. De oefenwedstrijden zullen in zijn optiek wel een beter oefenwedstrijdmens van je maken, in het kader van het Totale Mens Principe niet geheel onbelangrijk, en voor prestatiemulversering zorgen – of zorgen voor een andere quasiwetenschappelijke term die Louis tijdens persconferenties verontwaardigd door de microfoon schreeuwt.

Met mij als bondscoach was het zover niet gekomen. Ik heb niks met prestatiemulversering; geen oefenwedstrijdjes in november.

Ik had de internationals ook niet vrijaf gegeven trouwens. November is de ideale tijd om in een huisje op de Waddeneilanden te zitten en te zuipen. Gewoon binnen, bij de open haard, en dan maar drinken. Dirk Kuijt haalt bier als het op is.

Een weekend lang met elkaar in een huisje zuipen, een betere teambuilding bestaat er niet. Dat weet iedere amateurvoetballer van een bierbuikenelftal die in zijn carrière heeft mogen proeven van ‘een weekendje weg met het voetbalelftal’. Het is heerlijk.

Om wereldkampioen te worden moet het Nederlands Elftal naar de Wadden en niet oefenen tegen Japan in Genk. Het maakt niet uit welk eiland. Dat mag Robben vanwege historische en geografische redenen kiezen.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

9 reacties op “Het Nederlands Elftal moet naar de Wadden, zuipen”