Randgroepjongeren vervolgd voor hulp bij zelfkastijding

In Haarlem is het proces begonnen tegen de vijf jongeren die ervan worden verdacht op 17 mei rond 3.00 uur ’s nachts in het stadscentrum hulp bij zelfkastijding te hebben gegeven aan de twintigjarige Jamie Waalkens. Het OM eist celstraffen variërend van zes maanden tot drie jaar tegen de vijf verdachten.

In een filmpje dat op internet circuleert, is duidelijk te zien hoe de vijf hulp bij zelfkastijding verlenen. Twee van hen werken Waalkens eerst tegen de grond om vervolgens zijn rug tot bloedens toe met een leren riem te bewerken. Dan komen vanuit een steeg de andere drie verdachten tevoorschijn om nog meer hulp bij zelfkastijding te geven. Ze schoppen de liggende Waalkens een minuut lang aan één stuk door tegen het hoofd, waarna ze hem op straat laten liggen en weglopen.

Wim Anker, de advocaat van de vijf, vindt het belachelijk dat zijn cliënten zijn aangeklaagd. Volgens hem vroeg Jamie Waalkens er zelf om. ‘Niet met zoveel woorden natuurlijk, maar mijn cliënten vertellen wel dat hij zich irritant gedroeg door zich in dezelfde straat als hen op te houden, waarmee hij de hulp bij zelfkastijding dus feitelijk uitlokte. Deze jongens zaten met een duivels dilemma en hebben naar eer en geweten gehandeld. Ze zouden voor zoveel moed eigenlijk beloond moeten worden in plaats van vervolgd.’

Het OM laat bij monde van persofficier Gerard Zomer weten dat hulp bij zelfkastijding in deze vorm in Nederland gewoon strafbaar is. ‘Als de rechter tot een bewezenverklaring van de vijf komt, kan hij altijd nog rekening houden met de omstandigheden en een lagere straf geven.’

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

6 reacties op “Randgroepjongeren vervolgd voor hulp bij zelfkastijding”