De franjeaap

De franjeaap heeft geen duim, maar daarmee zijn ook gelijk alle gebreken van deze beste aap ooit genoemd. De franjeaap is zonder twijfel de meest fantastische aap die de apengod – die hebben er ook eentje – naar zijn evenbeeld heeft geschapen. En wat heeft-ie al een prachtige geschiedenis achter zich liggen.

Al in 1932 deed er een franjeaap mee aan het Eurovisie Songfestival namens Bosnië-Herzegovina. Dat land bestond toen nog niet eens, moet je nagaan. Hij deed mee met het nummer  ‘Ja sam Colobus’, wat zoveel betekent als ‘Ik ben een franjeaap’. Het nummer werd gekenmerkt door een refrein met de aanstekelijke tekst ‘Oe-oe-oe-oe-oe-oe’. Later hebben Nielson en Miss Montreal dat gesampled in hun duet ‘Hoe’.

De franjeaap werd slechts zeventiende met dit nummer, maar hij heeft na afloop wel de zangeres van Hongarije gevingerd. Dat liep nog uit op een enorme diplomatie rel die bijna escaleerde toen de franjeaap uitgebreid ging zitten kakken en zijn uitwerpselen richting de Hongaarse delegatie gooide.

Ruim twintig jaar later – in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde de franjeaap met Nazi-Duitsland, dat was een donkere tijd voor de aap – dook er een franjeaap op in het nationaal voetbalelftal van IJsland. Een genaturaliseerde Senegalese franjeaap stond in de basis tijdens een kwalificatiewedstrijd voor het WK 1954 tegen Spanje.

De franjeaap werd opgesteld als linksbuiten en baarde opzien door in de 69ste minuut bovenop de bal te gaan zitten, die in te smeren met zijn uitwerpselen en zijn tong uit te steken naar de scheidsrechter. Het kwam hem op een rode kaart en vier wedstrijden schorsing te staan.

Weer twintig jaar later, in 1973, werd de franjeaap de eerste aap die met zijn uitwerpselen gooide in de ruimte. De keutels zweefde ruim drie minuten rond in de Russische Sojoez-capsule en werden uiteindelijk met veel moeite gevangen door de bekende Sovjet-astronaut Andrei Igoeljeginski. De franjeaap keek hierbij grijnzend toe.

En nu alweer een kleine tien jaar geleden liet de franjeaap een enorm mobiel Weens kasteel nabouwen waarin hij over de gehele wereld weergaloze vioolconcerten gaf. Zijn optreden in de Amsterdam Arena werd het meest besproken optreden in de pers. Na de Radetzkymars zette de franjeaap het weer op een kakken en smeerde hij de viool voor het oog van ruim 50.000 toeschouwers in met zijn eigen uitwerpselen, om vervolgens gewoon door te spelen.

O nee, dat was André Rieu. Maar voor de rest: wat een aap!

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.