Peter Sagan, de nieuwe Ruud Lubbers

Geen idee of er in Slowakije een komiek rondloopt met een dierenprogramma en een scheve bek, die iedere week die scheve bek in het gezicht van Peter Sagan plakt en dan met een rijmpje afscheid neemt van zijn kijkers, maar dat maakt ook eigenlijk niet uit.

Sinds zondag weten we dat Peter Sagan er zelf wel voor zorgt dat we hem met Ruud Lubbers vergelijken. Hij stond op het podium en greep impulsief naar de billen van rondemiss Maja Leye, zoals Ruud ooit als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen de billen van een medewerkster betastte.

Op de foto die op internet van het incident circuleert, kijkt de Slowaak guitig voor zich uit. Poseert als een sportvisser die net een grote karper aan de haak heeft geslagen. Maar dan zonder karper. In plaats daarvan heeft hij de rechterbil van Maja in zijn forse linkerhand. Hij lijkt te knijpen, zij lijkt het fijn te vinden. Ondertussen kust Maja Fabian Cancellara, de nietsvermoedende echtgenoot die niet doorheeft dat z’n vrouw vreemd gaat met de buurman.

Een mooie foto, die je fantasie prikkelt. Dat moet zelfs de meest doorgewinterde feministe met me eens zijn.

Jammer dat er niet zo’n foto van Ruud Lubbers op internet circuleert, dacht ik.

Er spookte ook nog even door m’n hoofd dat dit helemaal geen impulsieve actie was van Peter Sagan, maar dat er net zoals in de Tour de France van vorig jaar sprake was van ‘themajuichen’. Sagan speelde toen bij iedere etappeoverwinning een filmscène na op de fiets. Misschien heeft hij het nu op Nederlandse politici gemunt en zien we hem straks op het podium bij de Amstel Gold Race door een brievenbus heen plassen of van een skateboard lazeren. Het zou mooi zijn.

Maar het is waarschijnlijker dat Peter Sagan geen enkele Nederlandse politicus bij naam kent en hij sinds gisteren zonder het zelf door te hebben de Ruud Lubbers van het peloton is. Het klopt precies. Ruud Lubbers was twaalf jaar premier van Nederland. Over twaalf jaar is Peter Sagan 35 en honderden overwinningen verder. Een mooi moment om af te zwaaien als primus inter pares van het peloton.

Moeders in Vlaanderen en omstreken, houd uw dochters de komende twaalf jaar binnen!

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

7 reacties op “Peter Sagan, de nieuwe Ruud Lubbers”