De Harlem Shake

Hypes zijn leuk tot je moeder er weet van krijgt. En dat gebeurt met hypes altijd, daarom is het een hype. Eerst weten alleen jij en je hippe vrienden met hoedjes er van, maar dan zie je tijdens een verdwaald rondje zappen (in principe kijk je natuurlijk geen tv, dat is zóóóó ouderwets) opeens Sybrand Niessen van Omroep Max datgene aankondigen wat jij een paar dagen geleden nog zo leuk en zo anders vond.

De hype van dit moment is de Harlem Shake – ja, ik weet het, hipsters, jullie zijn op dit moment waarschijnlijk alweer iets anders uit Amerika aan het over laten waaien dat straks bij Carlo&Irene in het programma zit. De Harlem Shake-hype bestaat uit een filmpje waarin eerst één iemand met een helm op gek doet op bepaalde muziek en er even later héél véél mensen gek op die muziek – maar dat wist je al, want het is dus een hype.

Honderden van die filmpjes heb ik voorbij zien komen. Wielrenners, voetballers, schaatsers. Mensen in een café, mensen op een grasveld, mensen voor het station van Haarlem. Gek genoeg heb ik alleen nog geen mal heen en weer stuiterende epilepsiepatiënten in een Harlem Shake-filmpje van de Epilepsie Vereniging Nederland voorbij zien komen. Dat is dan wel weer jammer.

Maar voor de rest kan ik geen ‘Colo Terroritta’ meer horen. Ik kan geen man meer zien die met een badmuts op z’n kop een barkruk staat te droogneuken. Het meisje dat door een kantoor rijdt op een eenwieler met een kerstmuts op haar hoofd kan ik missen als kiespijn. En dat olijke duo dat halfnaakt met de buiken tegen elkaar aan staat te schuren kan me ook gestolen worden.

Toch zullen er waarschijnlijk nog vele Harlem Shake-filmpjes  volgen. Mannen met snorren die dansen alsof hun leven ervan afhangt. Vrouwen op een vrijgezellenweekend die giechelend heen en weer springen. Een korfbalteam dat bij de viering van het kampioenschap ‘iets ludieks’ wil doen en bij de Harlem Shake uitkomt. Ik vraag me af hoe het voelt: precies hetzelfde filmpje maken dat al een paar miljoen keer op YouTube is gezet. Verzin iets anders. Weet ik veel, de Roelofarendsveen Shuffle.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

De Harlem Shake van Jon Stewart van The Daily Show:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=bdUtPhsDUso