Babbelmannetjes

Maandagavond. Het regeerakkoord is opengebroken en ik doe hetzelfde met een zak borrelnootjes. Theater Nieuwsuur opent haar deuren. Astrid en Mariëlle zitten aan de desk en de dames praten er zonder al te veel omhaal naartoe: het moment waarop Ferry Mingelen en zijn scherm als een feniks uit de as van de inkomensafhankelijke zorgpremie verrijzen.

Ferry beweegt zijn mond en ik doe hetzelfde. Ferry praat, en ik kauw op wat nootjes. Tussen het gekraak en gemaal van de nootjes door hoor ik Ferry alleen niet. Babbelmannetje één is kapot. Althans, zijn geluid doet het niet. Ik merk dat het niet uitmaakt. Ferry is ook zonder geluid prima te volgen. Hij heeft het over koopkrachtplaatsjes, puntwolken. En hij werpt de vraag op of er nog wel vertrouwen is in premier Rutte, daarmee suggererend dat er geen vertrouwen meer is in premier Rutte. Als Babbelmannetje één het weer doet, blijkt hij dat inderdaad te zeggen.

Even later is Babbelmannetje één uitgebabbeld en laat Nieuwsuur een samenvatting van deze bewogen parlementaire dag zien. In die samenvatting uiteraard de obligate interviewtjes met politieke zwaargewichten die zo snel mogelijk richting een grote houten deur lopen en ondertussen hun best om doen niks te zeggen, en journalisten – althans, mensen met een perskaart – die van dat ‘niks’ wanhopig nog ‘iets’ proberen te maken door de weinige woorden van het desbetreffende politieke zwaargewicht te verdraaien.

Maar er zit in de reportage ook een veelzeggend shot van Ron Fresen en Frits Wester, respectievelijk Babbelmannetje twee en Babbelmannetje drie. Ze staan naast elkaar en duiden er voor een dranghek met alleen twee camera’s erachter lekker op los. Ik hoor ze praten tegen de kijkers van de NOS en RTL en vang in de kakofonie van het gebabbel flarden op: VVD, koopkrachtplaatjes, PvdA, Zijlstra, vertrouwen, achterban, Samsom, etc.

De ploeg van Nieuwsuur – die dus andere journalisten filmt – heeft er ook genoeg van en de camera zwenkt naar links. Daar staat een jongetje met een muts op zijn hoofd te kijken naar het gebabbel van de Babbelmannetjes. Wat staan die meneren daar gek te doen, zie je hem denken.

Het weigerende geluid van Ferry Mingelen, de beelden van een uitgestorven Binnenhof met twee Babbelmannetjes die door elkaar heen staan te duiden en het verbijsterde mutsjongetje. Het zijn toch signalen genoeg, zou je zeggen. Maar de Haagse pers babbelt rustig door, en doet alsof alleen de politici onder een Haagse kaasstolp leven.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

De Babbelmannetjes in actie bij Nieuwsuur:

78 reacties op “Babbelmannetjes”