Rotondekunst

De afgelopen decennia is er in Nederland, maar ook daarbuiten, flink aan de weg getimmerd. Het gevolg is dat er in heel West-Europa geen dorp meer te bekennen is zonder rotonde. Al bestaat het dorp uit één lange weg; aan het eind laat men je even een rondje rijden. De rotondisering van de samenleving is een feit. Rotondes, je kunt er niet meer omheen.

Het schijnt zelfs dat mijn grote held Arie Ribbens eraan denkt om de regel ‘Bij Hoevelaken linksaf!’ uit de Polonaise Hollandaise te veranderen in ‘Bij Hoevelaken driekwart!’ Zonder rotonde tel je niet meer mee, dat weet Arie ook. Hij heeft er dagelijks mee te maken, wanneer hij in z’n camper van schnabbel naar schnabbel rijdt.

Waarschijnlijk mag Arie zich daardoor een van de grootste rotondekunstkenners van Nederland noemen. Want, in het midden van bijna iedere rotonde staat iets. Het woord ‘iets’, dat is de beste omschrijving voor rotondekunst. Het kan van alles zijn. En met van alles bedoel ik dus ook nadrukkelijk een grote metalen haan, een enorme vuist, en een halve globe van baksteen.

Rotondekunst, het is verkapte subsidie voor kunstenaars met te weinig talent. Ambtenaren die graag hun stempel op iets willen drukken – een rotonde nog wel! – en dan de enige kunstenaar in het dorp bellen: ‘Zeg Duko, zou jij niet iets kunnen maken voor in het midden van de rotonde? Wat? Een zwaan van piepschuim met twee enorme ballen? Ja prima! Een paarse staafmixer van zes meter hoog om het multiculturele karakter van de gemeente te benadrukken? Ook goed. Zie maar. Je hebt de vrije hand.’

Zo is het gekomen dat Arie de gekste dingen tegenkomt wanneer hij met z’n camper van Goes naar Stadskanaal rijdt. Het waarom is Arie en mij niet helemaal duidelijk. Op een rotonde heb je niet bepaald de tijd om eens aandachtig te kijken naar hetgeen er in het midden staat. Op het moment dat je denkt: ‘hé, is dat echt een grote zwaan van piepschuim met twee enorme ballen?’, rijd je alweer richting de volgende rotonde, waar waarschijnlijk een anus van plastic op zal doemen.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

‘Rontondekunst’, door mijzelf gepaint in een eerder stuk.