Europese leiders: EU privatiseren

De Europese leiders zijn dichtbij een akkoord over de privatisering van de Europese Unie. Dat melden diverse Brusselse bronnen. De leiders denken dat een geprivatiseerde EU beter is opgewassen tegen de economische crisis en dat het de concurrentiepositie ten opzichte van snel groeiende economieën als China, India en Brazilië aanzienlijk zal verbeteren.

Hoe de privatisering van de grootste politieke en economische unie van Europa precies wordt vormgegeven, is nog niet bekendgemaakt. ‘Maar je moet zeker niet uitsluiten dat we een aandelenemissie doen en een notering aan de Dow Jones aanvragen. Daarmee kunnen we een mooi bedrag ophalen’, aldus José Barroso, huidig voorzitter van de Europese Commissie en beoogd CEO van de EU.

In een uitgelekte interne memo staat dat een geprivatiseerde EU wellicht enkele divisies wil afstoten. Het zou gaan om verliesgevende takken als Griekenland, Italië en Spanje. In de memo is verder te lezen dat de EU zich na een reorganisatie met name wil richten op de ontwikkeling van Duitsland. ‘Om de productiecapaciteit van Duitsland te vergroten, moeten we erover nadenken enkele omringende gebieden te integreren in een groot Duistland’, zo staat op pagina 39 van de memo. Insiders denken dat het in eerste instantie om Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en delen van Frankrijk zal gaan.

José Barroso wilde in zijn hoedanigheid als beoogd CEO van de EU niet reageren op de informatie uit de uitgelekte memo, maar was als voorzitter van de Europese Commissie wel bereid tot een reactie: ‘Ik kan bevestigen dat de EU in het geval van een privatisering zelfs enkele divisies zal móeten afstoten. Anders wordt de EU een veel te grote speler op de markt voor intergouvernementele organisaties, en dat verbieden Europese regels op het gebied van mededinging. Over de plannen met Duitsland zou ik nu alvast het volgende willen zeggen: ich habe es nicht gewusst.’

Wanneer de privatisering van de EU een feit is, dan overweegt FC Emmen overigens in het gat te springen dat de EU achterlaat. De noodlijdende Drentse voetbalclub bekijkt op dit moment de mogelijkheden om een publiekrechtelijke rechtspersoon te worden. ‘Misschien kan dat ons op de een of andere manier van de ondergang redden’, aldus een zegsman.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

7 reacties op “Europese leiders: EU privatiseren”