Afrika Cup

Een voetbalwedstrijd die rijmt, wat wil een Sinterklaas- en voetballiefhebber nog meer. Daarom zapte ik afgelopen dinsdag maar door na alle Belgische, Duitse en Engelse zenders. Zelfs de vrouwenzender TLC liet ik links liggen. Eurosport, daar moest ik zijn. Ghana speelde er om 17.00 tegen Botswana. 22 rijmpieten op een hobbelig veld in Gabon. Zomaar een groepswedstrijd uit de Afrika Cup.

Ghana was huizenhoog favoriet, vertelde de commentator. Voor deze wedstrijd, maar ook voor het winnen van de Afrika Cup. Ik keek naar de elf vierkante zwarte reuzen op een rijtje en geloofde hem. Ze stonden zo keurig in een rijtje vanwege het volkslied. Een lied met een tekst die waarschijnlijk een ingewikkeld recept voor gebakken vissenogen met bakbananen en een sausje van geitenbloed beschreef. Het was een lang volkslied. Voordeel: de cameraman had ruim de tijd om elke Ghanese speler eens goed en van dichtbij in beeld te brengen.

Ik geloofde de woorden van de commentator nog meer.

Na ook de heren van Botswana goed in de ogen te hebben gekeken, was het tijd om af te trappen. Vrij snel daarna werd het duidelijk waarom ik de Africa Cup al ruim een decennium niet meer volg. Toen keek ik, maar dat was alleen vanwege het enthousiaste, doch racistische commentaar van Frank Kramer – ‘Jaaaa, Mpoto Ubengi, zoek je chocoladebeen en haal uit jongen!’

Nu keek ik ook, maar was er geen enthousiaste Frank Kramer meer. Ik moest het doen met een andere commentator en de 22 spelers van Ghana en Botswana. De commentator probeerde het wel, maar kon met zijn woorden toch niet verhullen dat schoten van veertig meter afstand zelden doel treffen, zeker niet als ze op de cornervlag gemikt zijn. Frank Kramer lukte dat in het verleden wel. Die praatte zelfs het gestuntel van de Afrikaanse keepers recht. Lachend.

Nu, zonder Frank, zag ik voor het eerst hoe het echt zat: de Afrikanen probeerden het wel, maar het leek nergens op. Gedoe met een bal, maar geen voetbal. Niveau Tzummarum 3-Holwerd 5. Alleen dan zwart, zonder Fries accent en vijf keer zo gespierd.

Een ervaring rijker en een illusie armer zapte ik naar een woordspelletje op de Publieke Omroep. Helaas ook al zonder Frank Kramer. Toen ik na een uur even terugkeerde naar Eurosport zag ik dat het 1-0 voor Ghana was. De commentator zei dat Botswana gebruik moest maken van de man-meer-situatie. Er was een Ghanees uitgestuurd en een Botswanees doormidden. Naast gepruts ook veel vliegende tackles op kruishoogte in de Afrika Cup.

Het was de Afrikanen zelf ook opgevallen. Linksboven in beeld zag ik, naast de stand, een noviteit: een afbeelding van een kleine rode kaart met een 1 erin. Dat vat de Afrika Cup mooi samen, vrees ik.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

49 reacties op “Afrika Cup”