Mark Zuckerberg filosoof van het jaar

Tijdens een spetterend gala in Carré is Mark Zuckerberg, de bedenker van Facebook, door de Vereniging voor Filosofische Praktijk (VFP) uitgeroepen tot filosoof van het jaar 2011. Zuckerburg haalde het nipt voor Jack Dorsey, die Twitter bedacht.   

Zuckerberg krijgt de prijs voor de manier waarop hij de existentiële vraag ‘Wat ben je aan het doen?’ wereldwijd onder de aandacht heeft gebracht. VFP-voorzitter Peter Harteloh legt uit: ‘Filosofie begint met het stellen van vragen, en de vraag ‘Wat ben je aan het doen?’ is een hele scherpe en belangrijke vraag. Wij vinden hem net iets prikkelender geformuleerd dan het ‘Wat gebeurt er?’ van Jack Dorsey.’

Harteloh is dolenthousiast over het effect dat de vraag van Zuckerberg op mensen heeft. ‘Je ziet dat ze de vraag op allerlei manieren interpreteren. De één beantwoordt hem met een foto van hem- of haarzelf, waarbij de persoon in kwestie met de tong uit de mond in een bar/dancing staat; een ander vindt een filmpje van de nieuwste hit van zanger Rinus een betere manier om met het vraagstuk om te gaan. Het leeft enorm!’

Mark Zuckerberg komt met zijn uitverkiezing in een illuster rijtje terecht. De prijs werd eerder onder meer door Vader Abraham gewonnen. Hij kreeg de prijs voor het smurfenlied, waarin hij filosofische vragen als ‘Waar komen jullie toch vandaan?’ en ‘Kunnen jullie door een waterkraan?’ poneert. ‘Maar we kennen ook mindere jaren. Ik weet nog goed dat we de prijs in 1980 aan Benny Neyman toekenden voor het nummer ‘Ik weet niet hoe’’, nuanceert Harteloh.

De VFP deinst er tevens niet voor terug de titel ‘Filosoof van het jaar’ aan groepen toe te kennen. Zo gingen in de jaren ’70 de ‘Kinderen van Hamelen’ er drie keer achter elkaar met de prijs vandoor voor hun ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?’ en won in 1998 ‘De deelnemer aan stille tochten in brede zin’ met de vraag ‘Waarom?’. De winnaar van de prijs ontvangt een replica van het vraagteken dat oudere lezers wellicht nog kennen van de lopende band uit ‘Eén van de acht’.

Mark Zuckerberg kon het vraagteken dit jaar niet persoonlijk in ontvangst nemen, maar liet in een reactie weten de uitverkiezing ‘leuk’ te vinden. Peter Jan Rens werd tijdens het gala postuum geëerd voor zijn vraag ‘Doet-ie ‘t of doet-ie ‘t niet?’. Peter Jan Rens reageerde met de mededeling dat hij nog leeft.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.