De groente van het jaar verkiezing

De asperge is onlangs in het tv- en radioprogramma Vroege Vogels door internetstemmers verkozen tot groente van het jaar. Hij laat daarmee gearriveerde groenten als de aardappel, de wortel en de ui achter zich. Zij moeten het respectievelijk doen met een 10e, 23e en 25e plaats. Hutspot lijkt op z’n retour. Ook de bataat stelde teleur en kreeg slechts 83 stemmen; helaas niet voldoende voor een plekje in de top 40.

Jammer voor de bataat, maar laten we daar niet al te lang bij stilstaan. De bataat voerde gewoon een hele slechte campagne. Wat dat betreft kan de bataat nog veel leren van de suikerbiet. Die voerde een uitstekende campagne, maar zag zijn droom om tot groente van het jaar verkozen te worden bruut uiteenspatten toen bekend werd dat er ergens een onecht kind van hem en Prins Bernhard rondloopt. De suikerbiet ontkende eerst alles, maar toen er een foto van een suikerbiet met een pijp in z’n bek opdook, kon hij niet anders dan zich terugtrekken uit de verkiezing.

Genoeg negatief gedoe. Laten we het over de winnaar van de verkiezing hebben. Ik gun het de asperge. Een asperge ziet er toch een beetje uit als een mannelijk voortplantingsorgaan met een enge geslachtsziekte; dan is het heel knap dat je de mensen weet te overtuigen om toch op je te stemmen. Helaas moet ik nu toch alweer een negatieve kanttekening plaatsen. Er zit namelijk een luchtje aan de verkiezing. Het zaakje stinkt. Een beetje zoals de urine van iemand die net asperges heeft gegeten.

Dat zit zo: volgens onder andere de komkommer en de courgette – niet geheel toevallig twee andere groenten die wel wat weg hebben van een penis – heeft de asperge op illegale wijze stemmen geronseld onder de Poolse gemeenschap in Nederland. Kijk je toch weer heel anders aan tegen zo’n gekke stengel, wanneer hij daar quasi-onschuldig op een bord ligt tussen een plak ham en een ei.

Maar ik snap het wel. Voor groenten is deze verkiezing de enige kans zich aan de anonimiteit te onttrekken. Voor hen geen juryleden die een stoel om kunnen draaien. Geen cameraploeg van Man Bijt Hond die komt kijken of ze nog een lekker gekke hobby hebben. Ze hebben slechts dit lullige verkiezinkje. Dan is het als asperge erg verleidelijk om een Pool te betalen voor z’n stem. Helemaal omdat ze je toch al de hele dag voor een hongerloontje uit de grond staan te steken. Steekpenningen, zou je het kunnen noemen.

Ondanks dat ik het de asperge gun, is het denk ik voor iedereen toch leuker als de groente van het jaar verkiezingen volgend jaar weer gewoon zonder dit soort problemen verlopen. Ik tip dan de champignon. Die kwam dit jaar al met stip binnen op plaats 16. Zoals het een goed paddenstoel betaamt een witte stip.

Waarschuwing achteraf: dit stukje barst van de groentewoordgrapjes. Blijf rechts rijden en eet een banaan!   

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

2 reacties op “De groente van het jaar verkiezing”