Deurmatadvocatuur

Een uitkomst als u Scrabble zit te spelen en er een d, een, e, een u, een r, een m, een a, een t, nog een a, nog een d, een v, een o, een c, weer een a, een t, nog twee u’s en nog een r voor uw neus liggen. Sinds dit weekend kunt u dan het woord deurmatadvocatuur neerleggen en dat gekke woord rechtvaardigen door te verwijzen naar de heren Spong en Hammerstein. Zij kregen ruzie en beëindigden hun gezamenlijke praktijk. Een deurmat speelde een belangrijke rol in de ruzie.

Tja, als je niet goed met elkaar door één deur kunt, is een conflict waarin een deurmat een belangrijke rol speelt natuurlijk heel dichtbij. Oscar Hammerstein dacht er ook zo over en legde een deurmat voor het kantoor van Gerard Spong met daarop de tekst: ‘Rot op!’ Een dag later had hij een deurmat met de tekst ‘Welkom’ neergelegd, maar het kwaad was al geschied; Gerard wilde niks meer met Oscar te maken hebben. Slaande ruzie hadden ze. Een deurmatpartij was het gevolg.

Dat laatste is niet helemaal waar. Het zijn immers advocaten en die lossen alles met woorden op. Geen deurmatpartij, het was slechts een woordgrap. Maar dus wel woorden die sierlijk op een deurmat zijn gedrukt. Het kon nog wel eens heel groot gaan worden, alternatieve teksten op deurmatten. Bij de groenteboer aankomen met een deurmat waar ‘Een tros bananen alstublieft’ opstaat; het zou een revolutie ontketenen in hoe we tegen boodschappen doen aankijken.

Ik zie het artsen ook wel doen, in een slecht nieuwsgesprek een deurmat uit een laatje trekken met de tekst ‘U hebt kanker’ erop. Het geeft terminale ziektes weer een hele nieuwe dimensie. Niets is zo duidelijk als een deurmat. Zeker als er zo’n boodschap opstaat. Hetzelfde geldt voor de tekst ‘Rot op’. Staat dat ergens op een deurmat, dan denk je nog wel twee keer na voor je naar binnen wandelt. En dat was nu precies de bedoeling van Oscar Hammerstein. Het werkt dus uitstekend.

In tijden waarin iedereen zich helemaal kapotcommuniceert via tweets, krabbels, duimpjes op Facebook en wat al dies meer zij, vind ik zo’n deurmat met tekst erop veel fijner. Dankzij dhr. Hammerstein is er een hele nieuwe wereld voor me opengegaan: zeg het niet met bloemen, maar zeg het met deurmatten.

Twitter is natuurlijk stiekem ook best fijn; volg ons!

Één reactie op “Deurmatadvocatuur”