De keeper en z’n handdoek

Hoe gek het ook mag klinken, menig keeper neemt een product dat thuishoort in de badkamer mee het voetbalveld op. Een handdoek. En we pikken het allemaal. Hoe anders zou dat zijn wanneer een spits vlak voor hij op doel schiet een halve deodorantbus leegspuit in de ogen van de keeper. Of een verdediger die twee wattenstaafjes in de oren van een spits drukt, teneinde hem uit z’n concentratie te halen. We zouden er moeite mee hebben.

Bij een keeper ligt dat blijkbaar anders. We staan hem toe vlak voor de wedstrijd nog eens uitgebreid een handdoek op te hangen in het net van het doel dat hij verdedigt. Niemand op de tribune achter hem zal schreeuwen: ‘Hé idioot, waar denk je nou dat je mee bezig bent…met je handdoek!’. En dat terwijl er achter zo’n doel toch vaak types staan die normaal wel het één en ander te melden hebben aan de spelers of de scheidsrechter.

Is er eens een keeper die zich door z’n vriendin met een voorbinddildo laat nemen, dan bedenken ze opeens wél een geinig liedje, maar over die ellendige handdoeken hoor je ze nooit! Terwijl ook dat nergens op slaat. Wat willen die keepers er toch mee? Afdrogen zou een logisch antwoord zijn. Maar dat gebeurt zonder handdoek soms ook wel. Met name Rob van Dijk kan daar de laatste tijd over meepraten.

Ik denk dan ook dat de reden van de handdoek meer ligt in de situatie dat keepers vaak niet goed bij hun hoofd zijn. Ik kan dat middels drie argumenten aantonen. Argument 1: ze spugen in hun handschoenen. Iemand die in z’n handschoenen spuugt, daar moet wel een steekje los bij zitten. Argument 2: keepers nemen vaak, naast een handdoek, ook nog een klein tasje mee naar hun doel. Vrouwen hebben ook vaak kleine tasjes bij zich. Vrouwen zijn rare wezens; derhalve zijn keepers dat ook. Dat heet nu logica.

Dan nog argument 3, naar mijn mening het sterkste argument. Daar komt-ie: Ronald Waterreus. Verdere uitleg lijkt me overbodig. Behalve misschien een Limburgs klinkend mmmwwoooaaaa…Gevolgd door een betoog waarin eigenlijk niks wezenlijks gezegd wordt. Geen speld tussen te krijgen toch?

Goed, nu ik geconcludeerd heb dat keepers in principe niet goed bij hun hoofd zijn, en dus de oorzaak van het handdoekenprobleem wetenschappelijk is vastgesteld, is het tijd om een oplossing te zoeken voor dit euvel. Nou, die is eigenlijk vrij simpel gevonden. De FIFA moet het keepers verbieden nog langer een handdoek op te hangen in het doel. Voor een organisatie die ook geen cameraatjes in het doel duldt, moet dat toch niet zo’n groot probleem zijn, lijkt me.

Het enige nadeel hiervan is dat er wat minder gescoord zal gaan worden. Wie er studie van maakt, zal het opvallen dat spitsen vaak de handdoeken van de keepers als mikpunt gebruiken. Maar, omdat elk nadeel nou eenmaal z’n voordeel hep, dat is juist weer goed nieuws voor de spelersvrouwen. Gek werden ze ervan als hun man thuis bij wijze van training alle frisgewassen handdoeken van de waslijn schoot.

9 reacties op “De keeper en z’n handdoek”